Zo maak je social media content toegankelijk voor iedereen

Gepubliceerd op 11 december 2024 om 14:34

Social media is een krachtig middel om jouw boodschap de wereld in te sturen. Maar bereik je écht iedereen? Digitale toegankelijkheid draait om ervoor zorgen dat al je content, van afbeeldingen tot video’s, bruikbaar en begrijpelijk is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Denk aan mensen met visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen.

Toegankelijke content maken vraagt niet om een grote investering, maar om bewuste keuzes. In dit blog deel ik concrete stappen waarmee je direct aan de slag kunt. Door toegankelijkheid standaard onderdeel te maken van jouw contentplanning laat je zien dat je staat voor inclusiviteit. En met de hulp van een handige tool, zoals een Trello Checklist, houd je het overzicht en zorg je ervoor dat niets over het hoofd wordt gezien.

Wat maakt social media content toegankelijk?

Toegankelijke social media content betekent dat iedereen – ongeacht beperkingen – toegang heeft tot jouw berichten. Dit betekent dat je content:

  1. Begrijpelijk is voor mensen die screenreaders of ondertiteling gebruiken.
  2. Leesbaar is, zelfs bij visuele beperkingen zoals kleurenblindheid.
  3. Toegankelijk blijft voor gebruikers die moeite hebben met complexe teksten of navigatie.

Een toegankelijke aanpak gaat verder dan een goede intentie. Het is een kans om je bereik te vergroten en een inclusieve boodschap uit te dragen.

5 concrete stappen om je social media content toegankelijk te maken

  1. Voeg altijd alt-teksten toe aan niet-decoratieve afbeeldingen:
    Alt-teksten zijn korte beschrijvingen van wat er op een afbeelding te zien is. Mensen die gebruik maken van screenreaders kunnen dankzij alt-teksten begrijpen wat er op een afbeelding staat, ook als ze deze niet kunnen zien.
  2. Ondertitel al je video’s:

    Niet iedereen kan geluid horen of heeft de mogelijkheid om een video met geluid te bekijken. Ondertiteling zorgt ervoor dat je boodschap toch overkomt, ook zonder geluid.

  3. Let op kleurgebruik en contrast:

    Kleuren zijn niet voor iedereen hetzelfde zichtbaar. Slechte kleurcontrasten maken tekst lastig leesbaar, ook voor mensen zonder visuele beperking.

  4. Gebruik duidelijke taal:

    Complexe zinnen, vakjargon en lange teksten maken je content onnodig ingewikkeld. Eenvoudige taal zorgt ervoor dat je boodschap toegankelijk is voor een breder publiek.

  5. Gebruik hoofdletters in hashtags:

    Wanneer je hashtags gebruikt zoals #socialmediatoegankelijkheid, leest een screenreader de hashtag als één lang woord. Dit maakt het lastig te begrijpen. Begin daarom elk afzonderlijk woord in een hashtag met een hoofdletter. 

Waarom een checklist gebruiken?

Het toepassen van al deze stappen kan in het begin overweldigend voelen. Hier komt een handige tool zoals de Trello Checklist voor Digitale Toegankelijkheid op Social Media van pas. Hiermee kun je:

  • Stapsgewijs werken aan toegankelijke content.
  • Overzicht houden van wat al gedaan is en wat nog moet gebeuren.
  • Taken verdelen binnen je team, zodat iedereen een bijdrage kan leveren.

Trello maakt het hele proces visueel en overzichtelijk. Met een goede checklist in handen wordt toegankelijkheid een vast onderdeel van je workflow.

Aan de slag met digitale toegankelijkheid

Toegankelijke social media content maken is een kleine stap met een grote impact. Door rekening te houden met mensen met een beperking vergroot je niet alleen je bereik, maar laat je ook zien dat je waarde hecht aan inclusiviteit.

Heb je vragen of wil je advies over hoe je digitale toegankelijkheid kunt toepassen in jouw online communicatie? Ik denk graag met je mee. Neem gerust contact met mij op!

En wil je meteen aan de slag? Maak het jezelf gemakkelijk met de Trello Checklist voor Digitale Toegankelijkheid op Social Media.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.